Asociaţia Culturală Metropolis

Asociația Culturală Metropolis are ca principal scop sprijinirea și promovarea actului cultural sub toate manifestarile sale, prin organizarea unor evenimente non-profit, care să contribuie la afirmarea valorilor culturale româneşti şi universale.

Asociația Culturală Metropolis a fost înfiinţată de Daniel Mitulescu, producător şi distribuitor al filmelor de lung metraj “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regia Cătălin Mitulescu, 2005, premiat la Cannes în 2006, “Eu când vreau să fluier, fluier”, regia Florin Şerban, 2010, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2010 şi Premiul Alfred Bauer pentru inovaţie cinematografică şi al filmului “Loverboy”, regia Cătălin Mitulescu, 2011, cu premiera la Cannes, distins la festivalurile de film de la Sarajevo şi Stockholm.

Asociaţia Culturală Metropolis are o experienţă vastă în derularea unor proiecte culturale de anvergură, precum Kinodiseea, primul festival de film pentru copii de după 1989, Balkanik! Arts & Culture Festival, primul festival de muzică şi cultură balcanică din Sud-Estul Europei din România sau Caravana Metropolis “Cinema în aer liber”.

La cele şase ediţii ale Balkanik! Arts & Culture Festival, numărul participanţilor a fost de peste 50.000, iar evenimentul a contribuit substanţial la afirmarea valorilor culturale din România şi din Sud-Estul Europei, aducând în atenţia publicului bucureştean şi internaţional trupe aclamate în Europa şi în lume, dar relativ necunoscute la noi în ţară. Balkanik! Arts & Culture Festival are un caracter inovator, fiind primul festival de acest gen din România.

La cele opt ediţii de până acum, Kinodiseea a strans un număr de peste 90 000 de spectatori, aducând în atenţia acestora filme de cea mai bună calitate, premiate la festivaluri internaţionale şi cu o valoare educativă ridicată. Cele mai recente 3 ediţii ale festivalului (2014-2016) s-au bucurat de sprijinul şi încrederea Comisiei Europene, prin programul de finanţare Creative Europe – Subrogramul Media/Film Festivals.

Asociaţia Culturală Metropolis organizează şi Caravana Metropolis – Cinema în aer liber. Utilizând un echipament performant și cel mai mare ecran gonflabil din țara noastră, am proiectat filme în spaţii publice, precum parcuri sau pieţe publice, în 12 oraşe din ţară: Brașov, Arad, Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Craiova. Târgu-Mureş, Hunedoara, Piatra Neamţ, în perioada 2012-2016. Numărul spectatorilor s-a ridicat la peste 320.000 persoane, la cele cinci ediţii desfăşurate până acum.

În seria proiecţiilor de film în aer liber, adăugăm proiectele Nomad International Film Festival (2015 – Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Oslo, 15500 de spectatori) şi Nomad Global Village (2016 – Constanţa, 9500 de spectatori), în cadrul cărora s-au proiectat filme ce ilustrează temele minorităţilor etnice şi ale multiculturalismului.